1. Kupując opał warto zwrócić uwagę na wartość kaloryczną danego asortymentu ponieważ od niej uzależniona jest cena…im wyższa kaloryczność tym wyższa cena. Polskie kopalnie oferują węgle z przedziału 25-30 MJ/kg. Kupić więcej opału tańszego z niższą kalorycznością czy mniej ale lepszej jakości? Odpowiedź na to pytanie nie jest łatwa i zależy od naszych wymogów,jest to sprawa indywidualna. Nie mniej jednak w większości przypadków niska kaloryczność węgla to utrudnione rozpalanie,większa ilość popiołu i co za tym idzie większa ilość pracy,częstsze schodzenie do pieca aby dołożyć i kontrolować proces spalania a także krótszy czas palenia. Z kolei węgiel o kaloryczność 30MJ/kg potrzebuje dużej ilości powietrza i nie w każdym piecu można wykorzystać drzemiący w nim potencjał. W piecach domowych najlepiej sprawdza się kaloryczność z przedziału 26-28 MJ/kg.
2. Ostatnimi czasy można się natknąć na opisy parametrów opału (głównie workowanego ekogroszku) w których podaje się ciepło spalania. Wartość ta jest zawsze wyższa od wartości opałowej danego produktu dlatego wygląda atrakcyjniej. Nie dajmy się oszukać,pytajmy o kaloryczność.
3. Na składach można spotkać rozmaite typy węgla o różnych właściwościach i różnym ich stopniu opłacalności:
- Węgiel z polski to najczęściej węgiel kamienny o różnej jakości. Jeśli jest to rzeczywiście uczciwy polski węgiel, najgorsze co może się wydarzyć, to duża zawartość kamienia lub duża spiekalność. Praktycznie zawsze jednak będzie to w miarę porządny węgiel kamienny o wartości opałowej 25-30MJ/kg.
- Węgiel z Czech nazywany jest młodym węglem. To coś z pomiędzy węgla brunatnego i kamiennego, bliżej temu jednak do brunatnego ze względu na niską wartość opałową i wysoką zawartość wody. Pomimo słabych parametrów, znajduje swoich amatorów(często nie świadomych) ze względu na niską cenę. Po wyschnięciu ma kolor brunatno ciemny. Kaloryczność ok 22MJ/kg.
- Węgiel zza wschodniej granicy przeważnie jest tańszy od polskiego, jednak jakiej jakości paliwo się dostanie trudno przewidzieć. Ostatnio było głośno o znanych firmach sprowadzających ten towar i nieuczciwym procederom temu towarzyszącym. Bywa podobny wizualnie do polskich węgli. Najczęściej trafiają do nas kaloryczności do 23 MJ/kg.
4. Jak rozpoznać dobry węgiel?
Jest sprawą jasną że nie da się ocenić jakości węgla bez próby jego spalania. Dość istotne jest by był on jednak prawdziwie czarny i świecący co dobrze jest widać po opłukaniu przez deszcz i pozostawieniu na słońcu.
Zakup węgla krok po kroku
1. Zlokalizuj składy węgla w okolicy. Najlepiej te które będą posiadały własny transport.
2. Popytaj na wybranych składach z jakich źródeł pochodzi węgiel i jakie ma parametry. Nie masz pewności, że usłyszysz prawdę, dlatego warto popytać o opinię innych klientów których tam możesz spotkać.
3. Porównaj ceny. Ale nie dla wyboru najtańszej oferty. Szukaj węgla, który ma podobną cenę na wszystkich składach przy tym samym deklarowanym pochodzeniu i parametrach. W promieniu 30 km różnice w cenach takiego samego węgla są zwykle minimalne, więc podejrzanie tanie oferty należy brać z dystansu.
4. Kup po worku węgla na próbę. Niektórzy sprzedawcy mają przygotowane poworkowane sortymenty lub posiadają worki w które możesz sobie nasypać samemu.
5. Wybierz odpowiednią pogodę na zakup,im więcej słońca tym węgiel lżejszy 🙂
6. Kup od razu zapas na cały sezon grzewczy. Jeśli sprawdziłeś kupiony worek wcześniej,nie będzie niespodzianki. Gorszym pomysłem byłoby dokupywanie po tonie węgla w środku zimy, wiejący śnieg zawsze gdzieś podwieje nawet przykryte pryzmy i waga twojego opału wzrasta.
7. W miarę możliwości wybierz się osobiście na skład. Podczas załadunku kontroluj wagę.